Kurumsal
Hizmetlerimiz
Lokasyonlar
Referanslar
Remote working

Helal sektörü Ocak 2024 değişimine hazırlanıyor

TSE Global Genel Müdürü Hüseyin Alper Türedi: ”Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Türkiye’de ‘Helal’ sertifikasyon sektörü yeni bir döneme giriyor. 7060 sayılı Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili bazı düzenlemeler, Ocak 2024 tarihinde uygulamaya geçecek. Düzenleme için sayılı günler kaldı. Çalışma ile Türkiye’ye helal sertifikasyonu ile ürün ithal eden şirketler artık ‘Helal Akreditasyon Kurumu’ (HAK) tarafından akredite olmadan ülkeye mal sokamayacak. İsteyen herhangi bir ‘Helal’ etiketiyle ürününü Türkiye pazarına satamayacak.

TSE Global Genel Müdürü Hüseyin Alper Türedi, ‘Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik’ hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türedi, Türkiye’nin kendi içinde bir HELAL akreditasyonunu oluşturduğunu ve bir pasaport gibi yabancı firmalar içinde bir standart getirdiğini kaydetti. Türedi, “Sertifikasyon ülkelerin kendisini koruması için bir silahtır bu anlamda bir pasaporttur. Yurtdışındaki ülkeler kendi firmaları için yaptığını bizim ülkemizin de üreticisini gözetecek şekilde yapmıştır. Halkımız açısından önemli bir gelişme olacaktır. İnşallah sonunu getireceğimizi düşünüyorum ve inşallah hayırlı olacaktır” dedi.

Sektörde Değişim Var

10. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo ve 9. Dünya Helal Zirvesi, İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Etkinlik, dünyanın dört bir yanından 500’den fazla satın almacı ve 50 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen etkinlikte TSE Global standıyla yeraldı. Genel Müdür Hüseyin Alper Türedi, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türedi sektörde peş peşe yapılan düzenlemeler ile yeni bir dönemin aralandığını söyledi. Türkiye’nin ‘Helal’ sektörünü düzenleyici bir takım değişiklik yaptığını bahseden, Türedi, “ 4 Haziran 2022 tarihli sayısında yayımlanan kanun değişikliği sonucu, iç piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların bir yıllık geçiş sürecinin ardından Kurum tarafından akredite edilmesi zorunluluk haline getirildi” dedi.

Gerçekten Helal Mi Sorusu Yanıt Bulacak

Düzenlemelerin Türkiye’de helal etiketiyle satılan ürünler için ‘Gerçekten helal mi?’ sorusuna da yanıt vereceğini ifade eden Türedi, “Helalin anlamını bilen helale önem veren kuruluşlar sektörde hakim olacak. Genel itibari ile helal sektöründe faaliyet gösteren Avrupalı kuruluşlar. Kendi ülkemizde artık bizlerin söz sahibi olması gerekiyor. Merkezi Türkiye olan firmalarımızın etkin olması gerekiyor” dedi.

Sektörde değişimler olacağından bahseden Türedi, “Gerek firmalar gerek üreticiler açısından kalite standardının artacağı ve muhtemelen önümüzdeki beş sene içerisinde Türkiye çok önemli bir pazar olacak. İnşallah muhtemelen Avrupa pazarına da daha fazla sirayet edebileceğimiz bir döneme gireceğiz” dedi.

Türkiye Sertifikasyon Alanında Yeni Bir Güç Olacak

TSE Global’in Türk Standartları Enstütüsü’nün değerlendirme faaliyetlerinin tamamlayıcısı ve özellikle de yurtdışında faaliyetlerini sürdüren kurum olduğunu belirten, sektörün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bu alanda 2-3 yıl içinde dünyada sayılı bir yere geleceğini belirten Türedi, “Türkiye cumhuriyetimizin gücüyle orantılı bunların hepsi. Türkiye’deki sektör bu açığı kabul etmeyecektir. Ben inşallah Türkiye’de global anlamda büyük aktörlerin oluşacağını düşünüyorum. 2-3 yıl içerisinde sürecin devam edeceğini düşünüyorum. Türk standartları Enstitüsü zaten global bir aktördür. Tabi uygunluk değerlendirmenin getirdiği yeni alanlar buna göre başka alanlarda da gücünü göstermesi gerekebilecektir. Bu anlamda da TSE global ve belki başka firmalarımız da bu anlamda inşallah yakın bir zamanda belli noktalara geleceğimizi ümit ediyorum” dedi.

“Biz ihracatçımızın rotasını takip etmek istiyoruz” diyen Türedi, şu değerlendirmeyi yaptı; “İhracatımızın rotasını takip ettiğimizde son noktaya kadar sertifikasyonumuzun uluslararası geçerli bir statüde olduğu bir durumu hedefliyoruz, tüm ülkelerde”

Afrika’da Teknik Uzmanlarımız Çalışacak

Türedi, teknik uzmanlarımızın Avrupa’da Amerika’da Afrika bölgesinde de Türk mühendislerini belki de yerel mühendislerle beraber Türkiye’nin belgelendirmeleri yapacağı bir döneme girileceğini söyledi. Sektörel anlamda büyük değişimi öngördüklerini belirten Türedi, “ TSE global olarak bütün kıtalarda bütün üreticilere hizmet verebilecek kadar kendimizi geliştirmeye amaçlıyoruz. Piyasanın ne kadarını hakim olabiliriz diye stratejiler geliştiriyoruz. Bu inanın çalışmayla alakalı. Uzun vadeli düşünmek gerekiyor. İnşallah belki beş yıl sonra şu ankinden çok daha iyi bir durumda olabileceğimizi düşünüyorum. Hem kurum olarak hem de Türkiye’deki diğer firmalar olarak üreticilerimiz olarak” dedi.

Remote working Remote working

Ana Sayfa
İletişime Geçin
Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş.
© 2024, Turkey. Tüm Hakları Saklıdır

Sitelerimizi, hizmetlerimizi veya araçlarımızı ziyaret ettiğinizde veya bunlarla etkileşimde bulunduğunuzda, biz veya yetkili hizmet sağlayıcılarımız size daha iyi, daha hızlı ve daha güvenli bir deneyim sunmaya yardımcı olmak ve pazarlama amacıyla bilgi depolamak için çerezleri kullanabiliriz

;